Crown kapsule MAGNEZIJ (90 kos)

15,99 

Magnesium dual so rastlinske kapsule, ki temeljijo na dveh virih magnezija, ki se dobro absorbirata, in sicer organski soli bisglicinat in magnezijev citrat. Kapsule so brez pomožnih snovi ali dodatnih aditivov, le rastlinska kapsula, zato so tudi 100% brez alergenov. Vzemite eno kapsulo po možnosti pred spanjem ali po navodilih zdravnika ali nutricionista. Kapsulo lahko odprete in vsebino vlijete neposredno v vodo ali jo zmešate z drugo pijačo ali hrano (mleko, rastlinski napitek, sok, jogurt itd.).

Na zalogi

Količina
Varen nakup:
Plačilo po povzetju
Mastercard
Visa

Opis

CROWN NUTRITION MAGNESIUM CAPS DUAL. PREHRANSKO DOPOLNILO.

Namen / učinek

Magnesium dual so rastlinske kapsule, ki temeljijo na dveh virih magnezija, ki se dobro absorbirata, in sicer organski soli bisglicinat in magnezijev citrat. Kapsule so brez pomožnih snovi ali dodatnih aditivov, le rastlinska kapsula, zato so tudi 100% brez alergenov. Vzemite eno kapsulo po možnosti pred spanjem ali po navodilih zdravnika ali nutricionista. Kapsulo lahko odprete in vsebino vlijete neposredno v vodo ali jo zmešate z drugo pijačo ali hrano (mleko, rastlinski napitek, sok, jogurt itd.).

Nasvet: Ne jemljite skupaj z dodatkom železa in/ali cinka.

Lastnosti

Visoka koncentracija magnezija: 170 mg/kapsulo

Magnezij je četrti najpogostejši mineral v organizmu, zato je zelo pomemben za človeka, saj opravlja neskončno število funkcij, ki so potrebne za pravilno delovanje srčno-žilnih, imunskih in hormonskih odzivov (Musso, C.G. et al. , IUN 2.009). Čeprav naj bi uravnotežena prehrana z zadostnim vnosom zelenjave zadostovala za potreben dnevni vnos magnezija, vidimo, da glede na nekatere študije (Mertens, E. et al., EJN. 2.019; Rosanoff, A. et al. ., NR 2.012) temu ni tako in velik del prebivalstva zaužije manj od priporočenega dnevnega vnosa (pribl. 400 mg/dan pri moških in 300 mg/dan pri ženskah). To je posledica velike porabe predelane hrane, osiromašenosti vode in tal za pridelavo itd., zaradi česar je dopolnjevanje pogosto potrebno. Poleg tega se ti primanjkljaji lahko pojavijo ne samo zaradi pomanjkanja zadostnega vnosa magnezija, temveč tudi zaradi interakcij z drugimi mikrohranili (železo in cink), malabsorpcije zaradi uporabe zdravil (omeprazol, diuretiki itd.) oz. preprosto fiziološki dejavniki, ki ovirajo njegovo absorpcijo (tretje starostno obdobje in določene bolezni, kot so diabetes, Crohnova bolezen itd.) in nazadnje v primerih, ko je večja količina preprosto potrebna, kot je na primer med nosečnostjo, dojenjem ali intenzivno telesno vadbo.

UGODNOSTI ZA ŠPORTNIKE IN ŠPORTNICE
Kot smo pravkar omenili, fiziološka stanja, ki povečajo povpraševanje po energiji, kot je telesna vadba, prav tako povečajo povpraševanje po magneziju. Ta mineral je vključen v številne temeljne procese za športnike, kot je na primer pravilno delovanje, skupaj s kalcijem, mišičnega krčenja in sproščanja, kot tudi v procesih anabolizma, tj. ustvarjanja in regeneracije mišic. Pravzaprav so ravni magnezija povezane s testosteronom, enim glavnih anaboličnih hormonov, pa tudi z močjo, mišično maso (Valenzuela, P.L. et al., EJN. 2.019) in skakanjem (Santos, D.A. et al., MR. 2.011). Ker deluje kot kofaktor za stotine znotrajceličnih encimov, je neposredno vključen v pridobivanje in sproščanje energije, kot so biokemični procesi, povezani z oksidativno fosforilacijo in glikolizo. Vključen je v prenos živčnih impulzov in je še posebej povezan s procesi živčno-mišičnega prenosa, pa tudi v ravnovesju elektrolitov, kar bi lahko pojasnilo njegovo morebitno vpletenost v mišične krče. Poleg tega je na strukturni ravni spet skupaj s kalcijem sestavni del kosti, zob in mehkih tkiv, zunajcelične tekočine in sodeluje pri vzdrževanju celičnih membran.

Njegova učinkovitost kot ergogeni pripomoček, tj. kot pripomoček za izboljšanje zmogljivosti, ni bila dokazana, vendar se zdi, da imajo nizke ravni tega minerala negativno z vidika zmogljivosti, na primer zaradi česar so lahke vaje dražje (Lukaski, H.C. et al., HNM 2.002).

Nekatere pomembne svetovne organizacije, kot je EFSA (Evropska agencija za varnost hrane), priznavajo magneziju pomembne prednosti, kot so tiste, objavljene leta 2012, ki so povezane z zgoraj navedenim in so povzete na naslednji način: Magnezij pomaga zmanjšati utrujenost in izčrpanost ter prispeva k: normalnemu energetskemu metabolizmu, normalnemu delovanju mišic, normalni sintezi beljakovin, ravnovesju elektrolitov, vzdrževanju kosti in zob v normalnih pogojih, normalnemu delovanju živčnega sistema, normalnemu psihološkemu delovanju in procesu delitve celic.

KOMBINACIJA BISGLICINATA IN MAGNEZIJEVEGA CITRATA
Obstaja veliko virov magnezija oziroma soli magnezija, razlike med njimi so na eni strani v količini magnezija, ki ga vsebujejo, na drugi strani pa v biološki uporabnosti le-tega, to je kolikšen odstotek magnezija se lahko asimilira in tu pridejo v igro različne vrste soli. Imamo anorganske z večjimi in manj asimilirajočimi oblikami (oksidi, karbonati, kloridi, sulfati itd.) in obratno se dogaja z organskimi (citrati, bisglicinati, glukonati itd.) (Pardo, M. et al., N. 2.021).

Sestavine

(47 %) magnezijev bisglicinat, (42 %) magnezijev citrat, rastlinska kapsula iz hidroksipropil metilceluloze.

Neto količina

97,9 g

Vsebina

90 kapsul

Proizvajalec

Proizvedeno v EU za: MEATPROT SL, C/ Raposal, 23 26580, Arnedo, Španija.

Uvoznik in distributer

BIMO d.o.o., Savska loka 21b, 4000 Kranj; info@bimo.si

Navodila za uporabo

Priporočen dnevni vnos: vzemite eno kapsulo po možnosti pred spanjem ali po navodilih zdravnika ali nutricionista. Kapsulo lahko odprete in vsebino vlijete neposredno v vodo (slabega okusa bo) ali jo zmešate z drugo pijačo ali hrano, da jo prikrijete (mleko, rastlinski napitek, sok, jogurt itd.).

Nasveti:

Ne jemljite skupaj z virom ali dodatkom železa in/ali cinka. Če želite izboljšati spanec in počitek: Zaužijte ga približno 30 – 40 minut pred spanjem, saj pomaga pri nastajanju nevrotransmiterjev GABA in serotonina ter je potreben za sintezo hormona melatonina, s čimer izboljša spanec in sprostitev.

Posvetujte se z zdravnikom ali nutricionistom, če jemljete naslednja zdravila, ker boste morda potrebovali večje odmerke: zaviralce protonske črpalke (omeprazol) in antacide, antibiotike, diuretike, hormonske kontraceptive, inzulin (če ste sladkorni bolnik) itd.

Posvetujte se s svojim zdravnikom ali nutricionistom, če imate katero od naslednjih bolezni ali patologij, ker boste morda potrebovali večji odmerek: sladkorna bolezen, gastritis, hipotiroidizem, Crohnova bolezen itd.
Morda boste potrebovali večji odmerek tudi, če: ste v 3. starostni skupini, ste noseči ali dojite, imate visoko stopnjo stresa, imate nespečnost, ste v času sezone z visoko obremenitvijo treninga itd.

Hranilne vrednosti

POVPREČNA HRANILNA VREDNOSTV 1 KAPSULI
Magnezij170 mg
- Bisglycinate204 mg
- Citrate136 mg