L-glutamin za športnike: izboljša zmogljivost in regeneracijo

Glutamin je neesencialna aminokislina, ki v določenih okoliščinah stresa ali fizične izčrpanosti postane esencialna zaradi velikih potreb organizma. Je ena izmed najpogostejših aminokislin v plazmi in mišicah ter ima ključno vlogo pri sintezi beljakovin, imunski podpori in predvsem zdravju črevesja. Kako glutamin koristi športnikom? Skeletne mišice vsebujejo približno 60 % L-glutamina, kar poudarja njegov pomen […]

Preberi več

Kreatin in športna zmogljivost: koristi za športnike

Kreatin je molekula, shranjena v mišicah, ki lahko pomaga ustvarjati energijo. Nastane naravno v telesu iz aminokislin, nato pa se molekuli kreatina doda fosfat, da nastane fosfokreatin. Fosfokreatin je ključna sestavina “takojšnjega” energetskega sistema telesa in zagotavlja dovolj energije za približno 10 sekund visoko intenzivne aktivnosti. Ko se fosfokreatin v mišicah porabi, mora telo preklopiti […]

Preberi več

Vloga prehrane pri športnih poškodbah in regeneraciji

Poškodbe so žal pogosto del športa – tako profesionalnega kot rekreativnega. Mišična masa, moč in funkcija se hitro izgubijo, ko poškodbe povzročijo zmanjšano gibanje, kar lahko privede tudi do neželenega povečanje telesne mase. Medtem ko fizikalne terapije in počitek igrajo pomembno vlogo, primerna prehrana prav tako pomaga pospešiti okrevanje po poškodbi. Dobro uravnotežena protivnetna prehrana, […]

Preberi več

5 idej za popoln zajtrk tekačev

Pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, toda kakšen naj bo zajtrk, če nameravate iti na tek? In koliko časa naj preteče med zajtrkom, obuvanjem športnih copat in odhodom ven? Pred tekom ali katero koli jutranjo vadbo je pomembno, da zajtrkujete ter s tem telo napolnite z energijo in povečate zaloge glikogena. Študije so pokazale, […]

Preberi več

Magnezij: funkcija, oblike in prednosti

Magnezij je pomemben za več kot 300 procesov v telesu, a kljub njegovemu pomenu ga mnogi posamezniki ne zaužijejo dovolj. Spoznajmo različne oblike magnezija in njegove prednosti ter preverimo, kaj se zgodi, če ga zaužijemo preveč. Kaj je magnezij in kakšna je njegova funkcija? Magnezij je pomembno hranilo, ki podpira na stotine procesov v telesu: […]

Preberi več

Kaj je HMB in zakaj ga jemati?

HMB ali beta-hidroksi beta-metilbutirat je kemikalija, ki nastane, ko telo razgradi aminokislino, imenovano levcin. Ta sproži proces sinteze mišičnih beljakovin, hkrati pa nastaja HMB. Da bi razumeli HMB, se osvežimo z nekaj beljakovinskimi osnovami. Aminokisline so gradniki beljakovin in – izmed 20 aminokislin – je pri HMB pomembna aminokislina levcin. Levcin skupaj z drugimi aminokislinami […]

Preberi več

Koristi omega-3 maščobnih kislin za zdravje in zmogljivost

Verjetno ste že slišali za omega-3 maščobe, pa naj bo to v novicah o prehrani ali v oglasih prehranskih dodatkov. Verjetno ste tudi že slišali, da so koristne za zdravje – in jih morda celo jemljete vsak dan. Ta “dobra maščoba” je veliko več, kot morda veste. Pravzaprav omega-3 niso na voljo le v obliki […]

Preberi več

Kaj izbrati: rastlinske ali živalske beljakovine?

Beljakovine so ključen del uravnotežene prehrane, saj podpirajo rast mišic, regeneracijo in splošno zdravje. Pri izbiri med rastlinskimi in živalskimi beljakovinami se pogosto pojavljajo vprašanja o njihovih prednostih in slabostih. Medtem ko rastlinske beljakovine ponujajo vlaknine, fitonutriente in manj nasičenih maščob, so živalske beljakovine bogate z esencialnimi aminokislinami ter ključnimi vitamini in minerali. Spoznajte prednosti […]

Preberi več

6 prednosti uporabe BCAA

V članku vam predstavljamo aminokisline z razvejano verigo (BCAA) in njihove neverjetne koristi za izgradnjo mišic in splošno učinkovitost. BCAA so popularne v fitnes skupnosti in to z dobrim razlogom. Njihova sposobnost povečanja sinteze mišičnih beljakovin, zmanjšanja bolečine v mišicah, izboljšanja učinkovitosti vadbe, zmanjševanja telesne maščobe, preprečevanja izgube mišic in izboljšanja mentalne osredotočenosti jih naredi […]

Preberi več

6 idej za uporabo mandljevega namaza

Mandljev namaz je izjemno okusen prigrizek z vsestransko uporabo. Uporabite ga lahko tako, da ga dodate različnim jedem in pijačam, kot so smutiji, sendviči in kosmiči. Hranilna vrednost mandljevega namaza Mandljev namaz je dober vir beljakovin, saj jih vsebuje približno 3,4 g na 16 g. Prav tako je odličen vir vitamina E, ena žlica ga […]

Preberi več