Športna masaža

Profesionalni športniki bodo znali povedati, da je prava športna masaža nekaj, brez česar ne bi bili, kar so. Pri športni masaži ne gre zgolj za sproščanje telesa in duha, pač pa za mnogo več. S pravilno izvajano masažo se doseže, da se v telesu nekateri procesi pričnejo odvijati hitreje.

Zmotno je misliti, da je športna masaža namenjena samo športnikom. Po njej bi morali poseči vsaj še športni rekreativci, dobrodošla pa bo tudi za vsakega zdravega posameznika, ki želi svojemu telesu privoščiti nekaj boljšega. In kakšni so razlogi za športno masažo?

1. Boljša regeneracija

Telesa športnikov in rekreativcev so bolj obremenjena kot telesa posameznikov z nekoliko bolj umirjenim tempom življenja. Telo športnika je vsakodnevno podvrženo različnim naporom, ki puščajo posledice na mišicah in drugih tkivih v telesu.

Športna masaža poskrbi za boljši krvni in limfni obtok in s tem za hitrejšo in učinkovitejšo regeneracijo tkiv. S športno masažo se prav tako izboljša gibljivost, zmehčajo se otrdline na mišicah in sprošča se splošna napetost v telesu.

2. Dobra preventiva

Športna masaža je izjemnega pomena, ko beseda nanese na preventivo pred poškodbami. Z njo namreč dosežemo, da so mišice optimalno pripravljene na naslednje napore, enako pa seveda velja tudi za regeneracijo po njih. Končni rezultat tega je manjša možnost poškodb in bolečih obdobij po končanem treningu.

3. Vzdrževanje pripravljenosti

Športna masaža je zelo pomembna tudi z vidika telesne pripravljenosti. Ta bo vedno na optimalnem nivoju, v kolikor se boste poleg treninga posluževali še športne masaže. Prav redna masaža pa je ključnega pomena, da ta nivo ohranite skozi ves čas. Vsekakor pa je potrebno vedeti, kdaj telo potrebuje tudi nekaj počitka.

4. Zmanjševanje pojavljanja krčev

S športno masažo boste poskrbeli, da bo maser iz vaših mišic odplavil mlečno kislino. Mišice se namreč dobesedno prehranjujejo z glukozo, ki pa se ob skrčenju mišice pretvori v mlečno kislino. Mlečna kislina je sovražnik mišic, saj povzroča njihovo hromenje. Do tega pride, ko je mišica preutrujena zaradi napornega dela in ji tako kri ne zmore dovajati več dovolj kisika. Vse skupaj vodi v boleče stanje, ki ga poznamo kot mišični krč.

5. Odpravljanje bolečin in boljši spanec

Telesa športnikov in rekreativcev so velikokrat podvržena zgornjim mejam zmogljivosti. Prav ta meja je ključni moment, ko se določena dosežena stopnja pripravljenosti še dodatno dviguje, a hkrati prihaja do nekoliko neprijetnejših posledic – do bolečih in vnetih mišic ter poškodb mišičnih tkiv.

S tem pa seveda pride tudi do večjega stresa za telo in slabega spanca, ki negativno vpliva na počutje človeka. Športna masaža je znana kot nekoliko »trša« in zajema posamezne skupine mišic. Morda se nekomu zdi, da bo prav to razlog za nadaljnje bolečine, a seveda ni vedno nujno tako. Počutje po športni masaži (ko se je telo navadi) je prijetno, kar se odrazi tudi na kvalitetnem spancu.

Zakaj si privoščiti športno masažo?

Pa povzemimo še enkrat, za kaj vse je dobra športna masaža:

  • Izboljšuje cirkulacijo krvi.
  • Pospešuje regeneracijo mišic.
  • Odstranjuje mlečno kislino iz mišic in preprečuje krče.
  • Močno izboljša gibljivost in stabilnost.
  • Pospeši pretok limfe.

Športno masažo je potrebno načrtovati glede na plan treningov, zato se je vsekakor priporočljivo prej o prostih terminih pomeniti z maserjem oziroma fizioterapevtom.

Če se boste udeležili kakšnega športnega dogodka, tekme ali daljšega teka, s športno masažo počakajte vsaj 24 ur. V tem času je priporočljivo izvajati zgolj klasično masažo za sproščanje. Po športni masaži ne pozabite piti veliko vode, saj vam bo ta pomagala pri izločanju toksinov iz telesa.