Vaje z utežmi za ženske

Povsem napačno je mnenje, da so vaje z utežmi primerne samo za moške. Tudi nežnejši spol seveda lahko vadi z utežmi in zanje je na voljo kar nekaj precej raznolikih vaj. Seveda pa je potrebno težo uteži prilagoditi telesnim zmogljivostim in sami vadbi.

In zakaj so vaje z utežmi pravzaprav sploh tako priljubljene? Osnovni odgovor na to vprašanje je sila preprost. Ob vadbi z utežmi se pokuri več kalorij. Kar pa je za ženske še posebej navdihujoče, je dejstvo, da s pomočjo uteži lepše in lažje izoblikujejo svojo postavo.

Zakaj bi tudi ženske morale vaditi z utežmi?

S pomočjo uteži se pri izvajanju vaj pokuri več kalorij in s tem tudi odvečne maščobe. Prav to boste uporabili za rast svojih mišic, ki bodo pomagale izoblikovati vaše telo. Tonus bo postajal čedalje bolj izrazit in znebili se boste maščobnih blazinic.

Za nežnejši spol so na voljo tudi prav posebne uteži. Določene so namenjene za dvig zahtevnosti drugih vaj, kot so na primer aerobne vaje, ki niso namenjene rasti mišic. Vaje z utežmi bodo pripomogle tudi k večji samozavesti in boljšemu počutju. Pri običajnih hišnih in drugih opravilih se ne boste več utrudile tako kot prej, poleg tega se bo izboljšala še kvaliteta spanca.

Vadbe se lotite na pravi način

Pred pričetkom vadbe se vsekakor primerno ogrejte z aerobnimi vajami, zmernim tekom ali hitro hojo. Ta del je nadvse pomemben, saj bo preprečil morebitne poškodbe mišic zaradi preobremenitve pri vajah z utežmi. Vadite vedno na način, da obdelujete vse skupine mišic.

Nikar se ne lotite samo rok zgolj zato, ker imate tam morda več odvečne maščobe. Za pravilno delovanje vašega telesa, dobro držo in lep tonus morate delati z vsemi mišicami. Pri izvajanju vaj so zelo pomembne redne ponovitve. Pripravite si plan vadbe in se striktno držite treh serij z 12 do 15 ponovitvami.

Kako izbrati ustrezne uteži?

Ko se boste lotili nakupovanja primernih uteži, imejte v mislih, da bodo najprimernejše tiste, s katerimi boste zmogli v seriji izvesti največ 12 do 15 ponovitev. Tako boste vedeli, kdaj ste napredovali in potrebujete težje uteži.

Zakaj lažje uteži niso primerne? Vprašanje je nekoliko dvoumno in je takšen lahko tudi odgovor. Seveda so tudi lažje uteži primerne za vadbo, a boste z njimi zgolj hitreje kurili kalorije kot z običajno telovadbo. Moč mišic pri tem ne bo narasla, prav tako ne bo prišlo do spremembe v tonusu in izoblikovanju telesa.

Če je vaša želja oblikovanje telesa in lepša oblika mišic, potem morate vsekakor poseči po težjih utežeh. Seveda pa je teža in oblika uteži odvisna tudi od vrste vadbe, pri kateri jih boste uporabili.

Kje pridejo prav uteži?

Čeprav morda menite, da so uteži primerne zgolj za oblikovanje in pridobivanje mišične mase na rokah, pa je stvar seveda precej drugačna. Z utežmi lahko izoblikujete tako hrbet in noge kot tudi zadnjico. To zadnje pa nežnejši spol še prav posebej zanima.

Za oblikovanje zadnjice so na voljo posebno oblikovane uteži. Gre za uteži, ki imajo širok ročaj, za katerega primete z obema rokama. Imenujejo se kettlebelle. Za vadbo s to utežjo morate stopiti v širino bokov, nato utež primete z obema rokama, pokrčite kolena ter utež z iztegnjenimi rokami dvignete do višine kolen. Obstaja pa seveda še kar nekaj drugačnih izvedb vaj z omenjeno utežjo.