Sestavine za guacamole omako
- 3 avokadi
- 2 čvrsta, srednje velika paradižnika
- 1 majhna ali srednje velika čebula (drobno nasekljana)
- ½ šopka peteršilja
- 2 jalapeno čilija (drobno nasekljana)
- 2 stroka česna (stisnjena)
- 3 žlice limoninega soka
- ½ žličke grobe soli (ali po okusu)
- ¼ žličke mletega črnega popra (ali po okusu)
- ½ žličke kumine
Priprava guacamole omake
- Avokado prerežite na pol, odstranite semena in jih nastrgajte v posodo z ravnim dnom (to vam bo omogočilo lažje kaširanje). Nato potlačite s tlačilko za krompir ali z vilico, pri kateri pa bodo najverjetneje ostale grudice.
- Sesekljajte čebulo in jo dodajte v skledo.
- Iz obeh čilijev odstranite semena in ju fino nasekljajte.
- Paradižnika prerežite vzporedno z vrhom in odstranite vsa semena (najlažje jih boste odstranili z žlico ali pa jih poizkusite iztisniti). Paradižnika drobno nasekljajte. Nasekljan paradižnik dodajte v skledo. Če bo nekaj semen še vedno tam, jih mirne vesti pustite.
- Česnov sok dobro iztisnite, sesekljajte peteršilj in oboje dodajte v skledo.
- Dodajte še ½ žličke kumine v prahu, ¼ žličke sveže mletega črnega popra, ½ žličke grobe soli (lahko tudi navadno sol) in 3 žlice limoninega soka.
Nasveti
Če želite pekočo guacamole omako pripraviti v naprej, zmešajte vse sestavine skupaj normalno po receptu, razen soli, popra in kumine. Nato folijo položite neposredno na guacamole in iztisnite ves zrak. Ko si boste kasneje privoščili omako, bo videti zelena, brez kakršnekoli rjave lise.
Zavedati pa se je treba, da se bo v tem primeru zaradi stanja v hladilniku izgubil del pikantnosti. Tik pred serviranjem zmešajte še ostale sestavine (sol, poper in kumino).
In za konec še majhen nasvet za dekoracijo. Če radi ustvarjate in želite jed še popestriti, je odlična ideja, da guacamole omako postrežete v školjkah avokada, za kar jih morate že na začetku seveda postaviti na stran.
Zraven se odlično poda tortilja čips.