Mandljev namaz

Mandljev namaz je izjemno okusen prigrizek z vsestransko uporabo. Uporabite ga lahko tako, da ga dodate različnim jedem in pijačam, kot so smutiji, sendviči in kosmiči.

Hranilna vrednost mandljevega namaza

Mandljev namaz je dober vir beljakovin, saj jih vsebuje približno 3,4 g na 16 g. Prav tako je odličen vir vitamina E, ena žlica ga namreč vsebuje skoraj 4 mg, kar predstavlja 26 % priporočenega dnevnega vnosa (PDV). Poleg beljakovin in vitamina E vsebuje še kalij, kalcij, mangan in magnezij.

Ena žlica mandljevega namaza vsebuje 9 g maščob, od tega je 1 g nasičenih maščob, preostanek pa enkrat nenasičene (5,2 g) in večkrat nenasičene (2,2 g). Energetska vrednost ene žlice mandljevega namaza znaša 98 kalorij; 3 g od tega predstavljajo ogljikovi hidrati, ostalo pa vlaknine (1,6 g).

Mandljev namaz je koristen na številne načine, od ohranjanja močnih, zdravih kosti in zob (na račun kalcija) ter ohranjanja stabilne ravni glukoze v krvi do ugodne prebave, za kar skrbijo vlaknine.

Načini uporabe mandljevega namaza

Načini uporabe mandljevega namaza so izjemno raznovrstni. Lahko ga preprosto pojeste z žlico naravnost iz kozarca ali ga vmešate v tople napitke. Lahko ga dodate tudi svojemu zajtrku ali kosilu, priljubljena pa je tudi njegova uporaba pri peki sladic in drugih jedi.

Mandljev namaz Nutz (310g)Za konec smo pripravili še 6 idej za uporabo mandljevega namaza:

  • Vmešajte ga v svoj priljubljeni rastlinski napitek ali mleko, tudi v kakavu se dobro znajde.
  • Uporabite ga kot pomako pri sadni ali zelenjavni malici. Prilega se jabolku, korenčku, stebelni zeleni, banani …
  • Dodajte ga v v smuti in si ga privoščite ob sadni in zelenjavni malici.
  • Pri zajtrku popestrite vsakdanjo skodelico kosmičev z žlico mandljevega namaza.
  • Uporabite ga v kozmetiki, kjer naj bi učinkovito deloval proti podočnjakom. Nanesite ga okrog oči, pustite delovati 20 minut in ga nato sperite s toplo vodo.
  • Naredite mešanico mandljevega namaza in oljčnega olja ter zmes uporabite za blaženje obraznih gubic.

Poskusite kremni mandljev namaz Nutz, ki vsebuje 100 % mandljev ter je bogat vir prehranskih vlaknin in rastlinskih beljakovin. Prepričani smo, da vas bo božanski okus mandljevega namaza preprosto navdušil.