Krepitev imunskega sistema s prehrano

Človekov imunski sistem je vojska, ki organizem brani pred zunanjimi sovražniki, kot so virusi in bakterije. Četudi se kateri izmed škodljivcev prebije skozi obrambne vrste, pa močan imunski sistem poskrbi za hitrejše okrevanje. Imunski sitem v telesu je potrebno vzdrževati, sicer oslabi in postane prepusten celo za bolezni, ki nam v normalnih okoliščinah ne bi prišle do živega.

Za krepitev imunskega sistema obstaja kar nekaj različnih poti in načinov. K boljšemu imunskemu sistemu pripomorejo zdrava prehrana, gibanje, odmik od stresa in dovolj spanja. Mi pa se bomo tokrat posvetili enemu najpomembnejših vprašanj, in sicer kako s prehrano okrepiti imunski sistem.

Ključna je raznovrstna prehrana

Preden se lotimo kakšnih posebnih vitaminov in mineralov ter čudežnih zeli, velja omeniti, da boste za svoj imunski sistem najbolje poskrbeli tako, da se boste zmerno prehranjevali. Zapomnite si, da imunski sistem ne tolerira zelo striktnih shujševalnih diet.

Kar boste z njimi dosegli, je le, da boste oslabili svoje telo in občutili bistven padec imunskega sistema. Na ta način boste na stežaj odprli vrata neželenim gostom, ki bodo s pridom znali ustvariti nered na področju vašega zdravja. Jejte normalno in raznovrstno hrano.

Kaj jesti za dober imunski sistem?

Morda bi bilo bolje na tem mestu izpostaviti, česa ne smete jesti. Vsekakor se izogibajte predelanim in vnaprej pripravljenim živilom. Prav tako se izognite pretiravanju s sladkorjem in sladkimi pijačami, ki vas ne bodo odžejale. Prav način prehranjevanja je eden izmed glavnih nosilcev stanja vašega imunskega sistema.

Jejte veliko raznovrstnega sadja in zelenjave v sveži obliki. Prav tako brez slabe vesti sezite po oreščkih, ki so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami. Živila, ki dokazano spadajo med koristna za imunski sistem, so tudi kislo zelje, repa, kefir, česen, čebula in ingver.

Naraven ojačevalec imunskega sistema

Ingver je znan borec proti različnim boleznim in kot dobra podpora človekovemu imunskemu sistemu. Še posebej v času grip in prehladov ter med prehodnimi obdobji, ko je zjutraj precej hladno, popoldne pa že kar vroče. Takrat se ljudje najbolj sprostimo in nas hitro ujame kakšen prehlad.

Če želite preventivno ojačati svoj imunski sistem, vsako jutro uživajte ingver z medom. Priprava je sila preprosta, in sicer ingver olupite in fino naribate, zmešate z medom priljubljenega okusa in shranite v manjši kozarček za vlaganje. Vsako jutro si ga privoščite eno čajno žličko in vaš imunski sistem vam bo še kako hvaležen.

Prehranska dopolnila

Če ste mnenja, da navkljub redni in raznovrstni prehrani morda ne zaužijete dnevno priporočenih količin vitaminov in mineralov, si lahko pomagate s prehranskimi dopolnili. Morda niste ljubitelj določene vrste živil, ki v telo prinaša določene snovi, in vam teh nekoliko primanjkuje.

V vsaki lekarni ali bolje založeni trgovini boste danes lahko našli prehransko dopolnilo, ki bo ustrezalo vašim potrebam. Seveda se pred nakupom posvetujte s farmacevtom, če boste kupovali v trgovini pa prej preverite informacije na spletu. Tudi spletnih trgovin s prehranskimi dopolnili je kar nekaj, a bodite previdni, kje kupujete, kaj in po kakšni ceni. Če se boste odločili za naročilo pri nas, ste lahko prepričani, da boste prejeli prehranska dopolnila visoke kakovosti.