Rižota s škampi je ena boljših različic rižote, a vam bo kljub temu vzela le malo več časa za pripravo kot ostale. Primerna je tako za posebne priložnosti kot za običajno domače kosilo. Poleg se odlično prileže sezonska (mešana) solata in po želji tudi kozarec belega vina.
Sestavine za škampe
- 3 žlice olivnega olja
- 1 čajna žlička soli
- 450 g škampov (očiščenih)
- ½ žličke mletega popra
- 10 žlic masla (naj bo v koščkih)
- 6 strokov česna (mletega)
- 1 ½ skodelice belega vina
- 1 ½ žlica limoninega soka
- 2 žlici svežega sesekljanega peteršilja
Sestavine za rižoto
- 2 žlici olivnega olja
- 4 žlice masla (naj v po koščkih)
- ½ skodelica parmezana (zdrobljenega)
- 2 mleti šalotki
- 3 skodelice jušne osnove
- 3 stroke česna (mletega)
- 1 skodelica riža
Postopek za pripravo škampov
- Najprej ločite vse sestavine za škampe.
- V ponvi segrejte olje na močnem ognju. Očiščene škampe začinite s soljo in poprom.
- Škampe popecite toliko, da so na obeh straneh zlato rjave barve.
- Toploto znižajte na srednjo vročino. V ponev dodajte 2 žlici masla in mleti česen. Pražite približno 1 minuto.
- Dodajte belo vino in limonin sok. Podušite približno 5 minut.
- V ponev vmešajte še ostalo maslo in peteršilj. Omako prestavite v manjšo ponev.
Postopek za pripravo rižote
- Očistite ponev, v kateri ste pripravljali škampe, in pripravite sestavine za rižoto. Jušno osnovo segrejte v drugi manjši ponvi.
- V veliki ponvi segrejte olje in dodajte 2 žlici masla. Ko se maslo stopi, dodajte šalotko in česen. Pražite 2 minuti na srednji temperaturi, dokler šalotka ni prosojna. Pazite, da se šalotka ne prežge, ker pokvari okus.
- Dodajte riž in mešajte toliko časa, da rahlo porjavi.
- V posodo dajte nekaj vroče jušne osnove in mešajte, dokler se ne zgosti. Po potrebi dodajajte jušno osnovo, vse dokler riž ni »al dente«. Da bo riž primerno kremast, vam bo vzelo približno 20 minut.
- Ugasnite štedilnik in dodajte še zalogaj jušne osnove, preostale 2 žlici masla in parmezan. Mešajte toliko časa, da se vse skupaj dobro prepoji in pokrijte s pokrovom. Omako škampov segrevajte toliko časa, dokler ne zavre. Škampe vrzite v omako, da se pogrejejo.
- Rižoto postrezite v toplih krožnikih in na vrh dodajte omako ter škampe. Na koncu za estetski videz in okus potresite še parmezan in nasekljan peteršilj.
Če vam med kuhanjem zmanjka jušne osnove, jo lahko nadomestite z juho iz kokošje kocke, s čisto govejo juho, z vročo vodo ali s segretim belim ali penečim vinom.