Tortilja čips

Sestavine za tortilja čips

 • Približno ¾ do 1 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja. Lahko uporabite tudi arašidovo olje, kanolovo olje ali rastlinsko olje. Bolj ali manj je odvisno od tega, koliko čipsa želite pripraviti.
 • Koruzne tortilje (kupite standardno vrsto). Iz vsake tortilje bomo dobili približno 6 čipsov v obliki trikotnika. Se pravi, da iz 12 torilij dobimo 72 čipsov, kar je odličen prigrizek za 2 do 3 ljudi.

Priprava tortilja čipsa

Čips lahko pripravite na več načinov. Dva najpogostejša sta: ocvrti in pečen v pečici.

Na ocvrt način

 1. Tortilje posušite v pečici: čips se bo bolje ocvrl, če se najprej nekoliko posuši. Lahko pa cele tortilje sušite tudi tako, da jih pustite čez noč na zraku. Če jih boste dali sušiti v pečico, morate to storiti tako, da jih v enem sloju položite na pekač in jih za 5 minut postavite v pečico na 350 °C.
 2. Razrežite vsako tortiljo na 6 delov v obliki trikotnika.
 3. Olje nalijte v srednje veliko ponev, ravno toliko, da bodo tortilje v njej pokrite v celoti. Prepričajte se, da je vaša ponev popolnoma suha, drugače se bo olje ob visoki temperaturi razpršilo.
 4. Segrejte olje na srednje visoki temperaturi, dokler majhen košček tortilje ne začne cvrčati na približno 350 °C. Če ta košček tortilje porjavi prehitro, je olje prevroče. Odstranite ponev s štedilnika, da se olje malce ohladi, in nato nadaljujete.
 5. V večjo posodo položite več papirnatih brisačk. Narezane koščke tortilje položite v olje, ki naj bodo naložene samo v eni plasti. Uporabite kovinsko žlico ali kovinske kuhinjske klešče, da trikotnike v ponvi lepo razporedite, saj se ne smejo prekrivati. Cvreti jih pustite približno 2 minuti, dokler se čips ne začne barvati in postajati čvrst.
 6. Ko je čips dovolj ocvrt, ga vzemite iz ponve in ga položite v posodo s papirnatimi brisačkami. Priporočljivo ga je odstraniti z žlico. Potresite ga s soljo. Na vrh čipsov položite drugo papirnato brisačko, da bo pripravljena za naslednjo rundo. Bodite pozorni pri višini temperature, kajti na začetku je dobro pričeti z nekoliko višjo temperaturo, a nato usklajeno z dogajanjem v ponvi to ustrezno zmanjšati.
 7. Ko so vsi čipsi ocvrti, jih dobro popivnajte z brisačko.

Uživajte! Tako pripravljeni in sveži so najboljšega okusa.

Na pečen način

 1. Pečico najprej segrejte na 350 °C. Tortilje narežite na trikotnike.
 2. Trikotnike razporedite po pekaču tako, da se ne dotikajo.
 3. Pecite jih približno 6 minut, potem pa jih s prijemalko obrnite.
 4. S soljo jih potresite po svojem okusu in jih pustite peči še naslednjih 6 do 9 minut, dokler se ne obarvajo.
 5. Vzemite jih iz pečice in pustite, da se ohladijo.
 6. Za konec lahko seveda še dosolite, če se vam to zdi potrebno.

Zraven se odlično poda pekoča guacamole omaka.