Sestavine za tortilja čips
- Približno ¾ do 1 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja. Lahko uporabite tudi arašidovo olje, kanolovo olje ali rastlinsko olje. Bolj ali manj je odvisno od tega, koliko čipsa želite pripraviti.
- Koruzne tortilje (kupite standardno vrsto). Iz vsake tortilje bomo dobili približno 6 čipsov v obliki trikotnika. Se pravi, da iz 12 torilij dobimo 72 čipsov, kar je odličen prigrizek za 2 do 3 ljudi.
Priprava tortilja čipsa
Čips lahko pripravite na več načinov. Dva najpogostejša sta: ocvrti in pečen v pečici.
Na ocvrt način
- Tortilje posušite v pečici: čips se bo bolje ocvrl, če se najprej nekoliko posuši. Lahko pa cele tortilje sušite tudi tako, da jih pustite čez noč na zraku. Če jih boste dali sušiti v pečico, morate to storiti tako, da jih v enem sloju položite na pekač in jih za 5 minut postavite v pečico na 350 °C.
- Razrežite vsako tortiljo na 6 delov v obliki trikotnika.
- Olje nalijte v srednje veliko ponev, ravno toliko, da bodo tortilje v njej pokrite v celoti. Prepričajte se, da je vaša ponev popolnoma suha, drugače se bo olje ob visoki temperaturi razpršilo.
- Segrejte olje na srednje visoki temperaturi, dokler majhen košček tortilje ne začne cvrčati na približno 350 °C. Če ta košček tortilje porjavi prehitro, je olje prevroče. Odstranite ponev s štedilnika, da se olje malce ohladi, in nato nadaljujete.
- V večjo posodo položite več papirnatih brisačk. Narezane koščke tortilje položite v olje, ki naj bodo naložene samo v eni plasti. Uporabite kovinsko žlico ali kovinske kuhinjske klešče, da trikotnike v ponvi lepo razporedite, saj se ne smejo prekrivati. Cvreti jih pustite približno 2 minuti, dokler se čips ne začne barvati in postajati čvrst.
- Ko je čips dovolj ocvrt, ga vzemite iz ponve in ga položite v posodo s papirnatimi brisačkami. Priporočljivo ga je odstraniti z žlico. Potresite ga s soljo. Na vrh čipsov položite drugo papirnato brisačko, da bo pripravljena za naslednjo rundo. Bodite pozorni pri višini temperature, kajti na začetku je dobro pričeti z nekoliko višjo temperaturo, a nato usklajeno z dogajanjem v ponvi to ustrezno zmanjšati.
- Ko so vsi čipsi ocvrti, jih dobro popivnajte z brisačko.
Uživajte! Tako pripravljeni in sveži so najboljšega okusa.
Na pečen način
- Pečico najprej segrejte na 350 °C. Tortilje narežite na trikotnike.
- Trikotnike razporedite po pekaču tako, da se ne dotikajo.
- Pecite jih približno 6 minut, potem pa jih s prijemalko obrnite.
- S soljo jih potresite po svojem okusu in jih pustite peči še naslednjih 6 do 9 minut, dokler se ne obarvajo.
- Vzemite jih iz pečice in pustite, da se ohladijo.
- Za konec lahko seveda še dosolite, če se vam to zdi potrebno.
Zraven se odlično poda pekoča guacamole omaka.